Communicatie tussen soortgenoten
Communicatiemethoden
Communicatie kan op verschillende manieren gebeuren.
Optische signalen
Met het verzenden van optische signalen wordt niet enkel bedoeld dat dieren letterlijk licht uitzenden. Het implceerd ook dat ze iets willen duidelijk maken door een welbepaalde houding aan te nemen, of door dignalen uit te zenden via opvallende uiterlijke kenmerken.
Akoestische signalen
Met het verzenden van akoestische signalen signalen veroorzaken dieren trillingen, in de lucht of onderwater, die we geluid noemen.
Tactiele signalen
Heel wat dieren die ondergronds leven of een beperkt gezichtsvermogen hebben zijn aangewezen op een andersoortige communicatie, bijvoorbeeld via aanrakingen of trilsignalen. Voor het waarnemen van deze tactiele signalen is hun tastzintuig goed ontwikkeld.
Chemische signalen
Heel wat organismen communiceren ook door gebruik te maken van chemische stoffen. Die worden dan rechtstreeks, via de lucht of via water aan andere individuen overgemaakt. Veel zoogdieren herkennen elkaar dan ook aan geur.
Tal van dieren gebruiken een geurvlag: vaak is dat een klein beetje urine waarmee het individu de uithoeken van zijn territorium markeert. Soortgenoten weten dan precies tot waar ze mogen komen.
Andere chemische stoffen geven dan weer aan dat een individu vruchtbaar is, of op zoek is naar een partner. Zo trekken feromonen de andere sekse aan en beïnvloeden ze de werking van de cellen van een ander lid van dezelfde soort. Vaak worden feromonen afgegeven vanuit klieren in de huid.
Klik op onderstaande knop. Verbind de afbeelding met de methode die erop te zien is.
Klik op onderstaande knop. Welke communicatiemethoden leid je af uit de tekstjes. Geef ook de functie van de overgebrachte informatie.
Ga naar je werkbundel en maak de opdracht op pagina 6.
In de onderstaan de link vind je de verbetersleutel van de werkbundel voor les 1 t.e.m. 3.
Proficiat!! Je hebt de derde les van dit leerpad volledig doorlopen.