Leven in groep
Nadelen
Het leven in groep kan echter ook nadelen hebben voor een soort.
Kijken we naar wat er op dit moment met onze soort gebeurt, dan wordt zo één nadeel al snel duidelijk. Ik heb het dan over Covid-19 of het coronavirus. Een nadeel van in groep leven is namelijk een grotere kans op overdracht van ziekten. Aangezien wij als mens vaak met veel andere mensen in contact komen is het dus zo dat een virus, zoals Covid-19, zich snel kan verspreiden. De enige oplossing om deze verspreiding te stoppen is zo weinig mogelijk met anderen in contact komen. #blijfinukot
Bij dieren is dat niet anders: drukbezochte leefplekken van dieren zijn eveneens erg gevoelig voor ziektes. Het laatste decennium zakte het bijenbestand in elkaar door de varroamijt: dit is een spinachtige die in een bijenkorf leeft en er de lichaamsvloeistoffen uit de insecten zuigt.
Een tweede nadeel van leven in een groep is voedselgebrek door de groepsomvang.
Wanneer een erg groot aantal soortgenoten op een beperkt oppervlak samenwoont, kan er voedselschaarste ontstaan. Hele populaties kunnen zo verdwijnen. Om die reden zorg je best voor heel wat bloemplanten in je tuin. De bijen varen er wel bij; de bloemen produceren immers heel wat bijenvoedsel: nectar en stuifmeel. Dit is hard nodig aangezein heel wat inheemse bloemplanten verdwenen zijn door het gebruik van herbiciden.
In tuincentra kan je zaadmengsels vinden die jou, en naburige bijen, een jaar lang bloeiende planten opleveren.
Ga naar je werkbundel op pagina 3 en zoek voor elk nadeel nog een voorbeeld.
Klaar? Klik op de knop om naar de test te gaan.
Tip
Zit je thuis en heb je dus tijd en zin om wat voor de natuur te doen? Dan kan je op onderstaande site een filmpje vinden over hoe je een bijenhotel kan maken voor bij jou in de tuin. Hier zie je alvast een foto van hoe het bijenhotel in mijn tuin eruit ziet. Heb je zelf een hotel gemaakt, aarzel dan niet om er een foto van naar mij door te sturen!
https://www.natuurpunt.be/pagina/hoe-help-je-wilde-bijen-je-tuin